pondělí 29. února 2016

Nightsession v Juře - Riot Act 8B/B+

O víkendu jedu pod hlavičkou Art Of Route stavět bouldery do německého Aschaffenburgu. Razím s Adamem Ondrou, který tam má zároveň přednášku. Na místě musíme být v sobotu ráno, a tak vyrážíme již v pátek navečer. A to by nebyl Adam, aby neměl v plánu se někde stavit zalézt. Že bude tma? Že 4 dny trénoval? Nevadí...

Do Frankenjury přijíždíme po osmé hodině, jdeme omrknout Riot Act 8B+, je trochu zateklý, ale lézt půjde. Vracíme se pro věci, nasvítíme kámen čelovkami a ladíme program. Program máme natočený na tabletu, ale nějak se ztrácíme, a tak vymýšlíme svůj vlastní. Pomalu se boulderem prokousáváme a zhruba po hodince a půl začínáme s ostrými pokusy. Oba se zlepšujeme, já padám kousek za cruxem, Adam v posledním kroku do hrany. Je okolo jedenácté, a tak volíme krátký rest v autě: pár datlí, lžička medu a jdeme zpět. Adam pád nahoře, já dávám!

Parádní pocit, okamžik, za svitu čelovek, s Adamem v zádech, o půl dvanácté jsem ještě nikdy nic nedal, snad ani nelezl. Jdeme do auta, čaj a zpět ke kameni. S Adamem si boulder trochu pohrává, jednou se mu smekne noha, jednou spadne shora… "Tak poslední, tak ještě jeden, ještě jeden..." A o půl jedné v noci i on slaví přelez! 

Shodujeme se na tom, že je to přinejmenším velmi lehké 8B+, v mých očích 8B/B+ v Adamových jen 8B. Krásný příběh s dobrým koncem pro nás oba, Adam je neskutečný tahoun a za dnešní moment mu patří dík!


At weekend I head to Asschaffenburg to do some bouldersetting under the Art of Route programme. My travel companion, Adam Ondra, is having a lecture in there. As we have to be in Asschaffenburg on Saturday morning, we start our journey on Friday evening. And it wouldn't be like Adam not to stop for a climb somewhere. Darkness? Four days of training before? No problem…

We arrive at Frankenjura after eight o' clock and go to check Riot Act 8B+. It's a bit moist but still ok to climb. We pick up our stuff, illuminatre the boulder with our headlamps and start looking for a suitable programme. The one whose video we have on our tablet is not working for us, so we make our own. After an hour or so we start serious attempts. We are both getting better and better, I fall right after the crux and Adam during the last move before the edge. It's about eleven so we take a short rest – some dates, a spoon of honey and let's get back to the boulder. Adam falls from the top but I succeed!

It feels great, the moment illuminated by the headlamps, with Adam nearby – I don't think I have ever finished a climb at midnight – or that I have climbed at all at such time. We have some tea in the car and head back to the boulder. The rock plays some games with Adam – his leg slips, then he falls from the top… “All right, this one is the last… ok, one more last attempt… one more…” And half an hour after midnight he has a reason to celebrate as well!

We agreed that it's at least a very easy 8B+, in my view rather 8B/B+, Adam thinks it's just an 8B. A wonderful story with a happy ending for both of us. Adam's enthusiasm is contagious and I need to thank him a lot for this experience!

Žádné komentáře: