sobota 27. července 2013

Solna Jama

Dnes brzy ráno vstáváme a razíme s Kačkou na Solnou Jámu, krásnou vápencovou jeskyni na polské straně Orlických hor. Výšlap do kopce si s námi trochu pohrává, jde se po poli, kde je mraky ovádů, před nimi se schováváme do lesa a trochu bloudíme. Po době dorážíme k jeskyni, kde se už leze v plném proudu v podání "místního" Jerdzeje Wilczinskego. Jerdzej mi ukazuje všechny směry, a hned jdu na to, všechno vypadá moc pěkně. Nejprve se rozlezu v Chorągiewka 6C+ a přidám ještě prodloužení Chorągiewka Extension za 7B. 

Chorągiewka Extension 7B

Dál nalézám do novinky Herkulesa 7B+, který dávám Fleshem. Sedl mi, možná jen 7B? Dál koukám po kombinaci Pudziana 7C+, kterého jsem vylezl v zimě, a právě Herkulesa. 14 dní starý boulder s klasou přísné 8A. Zopakuju si kroky v Pudzianovi a hned prvním pokusem tato kombinace - Starcie Tytanów padá.

Souboj Titánů 8A

Dalším boulderem, který mám v hlavě je Levý Luk Heraklsa ohodnocený za 8A/A+. Zkusím si kroky a prvním pokusem dolézám až na konec, kde se smekám kvůli mokrému stupu. V dalším pokusu uklouzne noha na začátku a dalším posílám. Opět krásný vytvrvalostní boulder se sřídajícími se těžšími a lehčími úseky. Klasa spíše také to 8A. Kačenka mezitím vyleze Žabnici 5A s zkouší pravé fontáčovsky laděné 5B. Já nakonec zkouším nejvážnější projekt na Solné Jámě a to traverz zleva doprava tím nejtěžším co tu je, odhadovaná klasa alespoň 8A+. Dám dva pokusy, ale jednu pasáž nemám moc vyladěnou, navíc bandasky už toho taky mají dneska dost a tak se dolezu na Titánovi za 7A+ a frčíme do aquaparku. 

Project´s crux 8A+?






Solna jama

Kačka and I got up early today to visit Solna jama - a nice limestone cave on the Polish side of Orlické hory mountains. Going up the hill was a bit tricky. You are supposed to go through a field with tons of mosquitoes. Trying to hide from them, we ended up wandering in a forest. We arrived at the buzzing place after a while: Local climber Jerdzej Wilczinski and the others were already there. Jerdzej showed me all directions and I immediately started. Warming up at Chorągiewka (6C+) and its extension (Chorągiewka Extension, 7B). 

Then I did a novelty - Herkules (7B+, flash). He felt right, maybe just 7B. Then I was contemplating a combination of Herkules and Pudzian (7C+) which I sent in the winter. Only 14 days old boulder of class 8A. Having repeated the Pudzian moves, I immediately sent the combination as well. Starcie Tytanów was defeated.

Another boulder on my mind was Luk Heraklsa (8A/+). After trying the moves, I almost finished before I fell because of a wet foothold.  My foot slipped during the start of the next attempt but the third one was successful. Another good endurance boulder with difficult and easier areas alternating. Its class was about 8A as well. Meanwhile, Kačenka finished Žabnice (5A) and tried another 5B. I tried the most serious project at Solná jama: a traverse from the left to the right done the most difficult way available, at least 8A+. I would give it two attempts but one part was not tuned enough. Moreover, I was pretty exhausted at the end of the day so I went for Titán (7A+) instead. And off to the waterpark!

Žádné komentáře: