pondělí 20. září 2010

Zillertal


Před ME jsme se s Káťou a Ondrou Nevělíkem vydali do Zillertalu. Příroda nás podobně jako v Magicu zase uchvátila svou krásou. Bouldry byly taky parádní, i když je pravda, že jsme šli trošku "na jistotu" a lezli obecně známé hezké věci. Jediné bouldery, které zklamaly, byly Buena Vista 8A+ v Zemmslutu a Loosing the Grip 7C v Monkey Islandu, trošku taková Židárna.


Vyrazili jsme v pátek brzo ráno a okolo jedné jsme byli na místě. Všude to vypadá dost mokře, naštěstí kameny jsou suché, tak jdeme na to. Scházíme pod Total Brutalem a tady dáváme na rozlez krásné vysoké 6C a 7A. Pak omrkneme Black Beauty 8A, ale je to mokré a navíc je nám nástup docela záhadou.

Pak se dereme proti proudu řeky, kde na nás čeká nádherné 8A+ - Schimpansenbaby. Od pohledu to vypadá lehce, ale po pár trapných pokusech zjišťujeme, kde je problém. Nakonec to Ondra vymyslí a já po hoďce dávám. Ondru stálo krokování moc sil, tak si přelez nechává na další den. Večer nás trošku překvapí cedule Camping Verboeten na "tábořišti", tak spíme u lanovky.

Další den je čas na Saustein. Je nádherně, až moc teplo. Rozlezeme se v jednom z nejhezčích 6Béček, co jsem kdy lezl. Přesuneme matice o metr doprava, kde na nás čeká Dr. Best 7C+/8A. Dlouho nám to nejde zkroknout, při vážnějších pokusech čekám vždycky na mrak, ale je jich málo. Nakonec to nějak uhrotím po půl hoďce. Ondra zase až další den.

Další těžkej kousek, Freezer 7C+/8A, čeká vpravo. Ondra využívá délky a je to pro něho vlastně jen jednokrokovka, takže to dává relativně rychle. Já do lišty, z které se dělá daleké dynamo, nedostanu, takže si tam musím dolézt, což stojí trochu síly, která pak už na skok nebyla. Naštěstí se v tom každým pokusem cítím líp a líp a zase tak po půl hoďce dávám. Nakonec flešnu docela kruté 7A+ napravo. Ještě se stavíme mrknout na Buena Vistu 8A+, dám pár pokusů, ale kašlu na to, na "Jiskru" můžu i u nás.


Další den mám rest, Ondra dá toho Doktora, Káťa si vylepšuje svoje maximum na 5Béčko.

Přes noc dost prší, promokne nám matice, kterou jsme nechali venku, a boty. Chvilku se sušíme a jediná naděje je jít na lano do Bachexe. Ještě běžím omrknout Sundance Sita, ale je mokrý. Mrzí mě včerejší rest, to bylo krásně. První cestou je Bachexe 8a+, kde padám v posledním kroku. Pak jdu na Land Der Hammer 8b/b+ a docela s údivem dolézám k poslední presce bez pádu, takže OS!. Takové lehké 8b, no. Nakonec si dám ještě jedno 8a+, ale spadnu hned u třetí, už mi nějak po těch dvou cestách neodteklo.

Navečer se zase proběhnu k Sundancovi, a je výrazně sušší, tak běžím zpátky pro matice. Dám pár mizerných pokusů, protože je to pořád dost mokré, tak se přesunu o kámen výš na Ground Zero 8A+, to je ale proklatě těžké.

Poslední den je plán jasný, Sundance Sit 8A+. Ještě se stavíme v Monkey Islandu, kde si trošku projedeme bříška v Loosing the Grip, takovém nic moc 7C, ale kdo má rád lišty a dlouhé nátahy a trošku lámavou skálu, tak proč ne.  Nejdřív vylezeme variantu ze stoje za 7B+, což trvá tak hodinku, je dost těžké přijít na program, který sedí zrovna tobě. Pak si zkroknu začátek a prvním ostrým to pošlu. Myslím, že je to spíš 8A. Ondra pokusuje, ale pořád je něco proti. Břicho se hlásí o příděl, tak jdu za Káťou. Po chvíli přijde Ondra, že i on to poslal. Takže spokojenost před závody je maximální.

Další den zevlujeme, projdeme si městečko, objevím kámen přímo u Mayerhofenu, za fotbalovým hřištěm, kde je jedna linka cca 6C opravdu nádherná. Škoda, že musíme pryč, klidně bychom tady byli ještě týden.. dva... tři...



Before the European Cup Martin made a trip to Zillertal with Káťa and Ondra Nevělík. The landscape was as beautifuol as in Magic Wood and the boulder were perfect, except for Buena Vista 8A+ at Zemmslut and Loosing the Grip 7C at Monkey Island. 


They got to Zillertal on Friday and found out that everything lokks really wet, so they climbed only a beautifull high 6C and 7A. Black Beauty 8A is unfortunately wet.

Up the flow of the rivere there is a nice 8A+ - Schimpansenbaby. Although it seems easy, the climb costs Martin an hour.

The next day is devoted to Saustein. After the warm up at one of the most beautiful 6Bs Martin has ever climbed they move to Dr. Best 7C+/8A. Martin wins the fight after half an hour and Ondra has to postpone the climb.

Another difficult boulder is Freezer 7C+/8A. For Ondra it's quite easy as he's tall. Martin doesn't have this advantage, so he has to use more stregth which finally pays off.  Then he flashes 7A+ on the right. The next boulder Buena Vistu 8A+, is a bit of disappointment.

The next day Martin has a rest, Ondra climbs the Doctor and Káťa makes a record - 5B.

It rains at night so the next day they go to Bachexe to have some rope climbing. The first route is Bachexe 8a+, in which Martin falls during the last move. Land Der Hammer 8b/b+ is the next stop and to his great surprise, Martin does an OS!. 

In the evening he checks Sundance Sit and it looks drier but all the attempts are in vain, so he tries Ground Zero 8A+ with the same result..

The plan for the last day is clear: Sundance Sit 8A+. They also stop at Monkey Island to try Loosing the Grip, 7C, which Martin doesn't like very much but climbs the variety from the standing.  In his view it is 8A. Ondra struggles but climbs it, too.  

The last day Martin inds a block right next to Mayerhofen with a beautiful 6C line. Pity that they have to go.

Žádné komentáře: