neděle 1. listopadu 2009

MČR v boulderingu 2009

Letošní MČR v boulderingu proběhlo netradičně v Brně, na většině nových Pilkynových profilů. První profil nic moc, zbytek byl už docela dobrý. Sešlo se tu nakonec i docela "dost" závodníků, 29 chlapů a 9 bab.

S kvalifikací začaly holky. A hned od prvního boulderu to bylo napálené tak, že Topky padaly jen na prvním bouldru a pak už jen hodně poskrovnu. Přišlo mi to dost přepálené, hodně dlouhé kroky... Do finále ale postupovali skoro všichni, takže mohli tajně doufat, že se to vylepší... později zjistili, že ne.. My jsme měli kvalifikace v dost podobném duchu. Jednička se mi nepodařila urvat, naopak silová dvojka a trojka šly hned na první pokus. Čtyřka byla docela zábavná a na druhý pokus jsem ji taky poslal. Do finále postoupili ti, od kterých se to očekávalo, i když taky ne každý den je posvícení, jak zjistil Krkavec. K postupu stačily jen 4 zóny na, myslím, 8 pokusů (?), což už o něčem vypovídá... No, ale třeba se to ve finále změní... Nezměnilo.

Finále lezou zase jako první ženské. Docela povedený je první bouldr, kde každá holka dolézá dál a dál, ale jak drží Top, to nikdo nezjistil. Dvojka byla docela krutě silová, všechni se snaží měnit na blbé liště a jako jediné se to povede Nelly, která pak už hodně pěkně dolézá až do Topu. Vlastně ne všichni, Silva to hned vymyslela tak, jak se to mělo jít, a taky si jde pro top. Ve trojce se zase musí počkat až na Nelly, která dojde do zóny, a už skáče po Topu, ale ten byl zase nesmyslně daleko a péra nikdo v nohách nemá.

Silvě se taky podaří chytnout zóna, ale vzápětí padá. Takže drama pokračuje. S klukama počítáme, kdo je na tom lépe a kdo hůř. A zatím je na tom lépe Silva. Čtvrtý bouldr tedy rozhodne. Nelly krutou silou hned na první pokus dává zónu a zase dolézá pod Top, zase do něj skáče a zase chybí péra v nohách nebo delší ruce. Takže Silva to má všechno plně ve svých rukách. Výhodu pokusů na zóny ale prvními třemi pokusy zahodila, a tak teď už musí dát Top. Jako by to všechno ale Silva jen dramatizovala a opravdu, čtvrtým pokusem dolézá pod top. Hypnotizuje ho, skáče a padá. Mistryní republiky se tedy stala Nelly Kudrová, druhá byla Silva Rajfová a třetí už docela s odstupem Katka Balcarová.

Naše finále se leze vzápětí. Já jsem postupoval z prvního místa, tak lezu až jako poslední. První bouldr mi docela jde a dvakrát dolézám pod Top. Ani jednou se už ale necítím na výměnu s jebce, a tak jen trapně skáču po Topu. V druhém bouldru jsem se trošku vrátil v času zpět a to do chvíle kdy jsem koukal na King lines, jak Sharmic na závodech v Barceloně skočil to, co nikdo. Náš problém vypadal podobně. Docela dobré chyty, nic moc nohy a skok vertikálně doprava. Dávám jeden pokus za druhým, ale doskokový chyt ne a ne udržet.

Ale jako z amerického filmu se správným happy endem, na poslední pokus udržím chyt, nezbývá už moc času, a tak pádím do Topu a naštěstí stíhám. Třetí bouldr je na první pohled tak trošku utopie, na druhý pohled s troškou ojebání už to docela jde a opět topuju. Čtyřka je úplně unreal, alespoň pro mě.









Dva Topy mi nakonec stačily na první místo, druhý skončil Kuba Hlaváček s jednou topkou na dvojce a třetí Ondra Nevělík se dvěma zónami. Pak už všici skončili tak nějak jako v kvalifikačce, protože povětšinou všichni dali jen zónu na jedničce. No, určitě by to naše finále vypadalo pro diváky trošku jinak, kdyby tady byl Áda, ale nebyl.

Tak a teď přepnout na vytrvalost, i když asi nemám to správné tlačítko, no uvidíme za týden.

Fotky budou za 14 dní...



This year's championship of the Czech Republic took place in Brno and 29 men and 9 women took part in it.

The girls started the qualification. The boulders were very difficult only few of the competitors reached the top but the majority got to the final. Although they were hoping that it would get better, they found out that it didn't. The boys' qualification was pretty much the same. Martin had difficulties with the first profile but the second and third he did at the first attempt and the fourth one at the second attempt.

The final climbing was first done by girls again. The first boulder is nice but the second requires quite a strength which only Nelly has, so she gets to the top. Silva follows her example. At the third boulder Nelly gets to the zone and tries to jump to the top but it's too far for her to reach.

Silva touches the zone, too, but then she falls. The fourth bopulder is the critical one. Nelly reaches the zone at the first attempt and tries to jump to the top again but again she isn't successfull. Silva has to get to the top if she wants to win. She gtes right under it but then she jumps and falls. So the national champion is Nelly Kudrová, Silva Rajfová is the second and the third is Katka Balcarová.

Then follows the boys' final. Martin is the last one to climb. At the first boulder he gets under the top twice but cannot jump to it. The same thing happens with the second boulder but then he miraculously succeeds. The third boulder needs some tricks to be used but finally it goves up and Martin reaches the top. the fourth is completely unreal for him to climb.

Two tops were in the end enough for Martin to win, the second was Kuba Hlaváček with one top and the third was Ondra Nevělík with two zones.

The photos will be her in a forthnight...

Žádné komentáře: